سیزدهم فروردین ماه هر سال، روز پایان جشن های نوروزی است. در این روز، مردم بنا بر سنتی فرهنگی، از خانه ها بیرون می آیند و به دشت و صحرا و باغ می روند تا آخرین روز عید را در طبیعت، ودر کنار سبزه و گیاه و آب روان چشمه ها و جویبارها بگذرانند. این روز زیبا را، «روز طبیعت» نام گذاری کرده اند؛ روزی که باید در کنار بهره مندی از طبیعت زیبا و آب و هوای نیکو، بکوشیم آن را به زباله دانی همگانی تبدیل نسازیم و به همه نشان دهیم که «روز طبیعت» فقط یک شعار نیست؛ بلکه نشانه شعور بالای مردمی است که می خواهند سال های سال از این طبیعت زیبا بهره مند گردند.
فرهنگ سازی
فرهنگ احترام به طبیعت را باید از کودکی آموخت و در بزرگسالی به کوچک ترها آموزش داد. «روز طبیعت»، فرصت بسیار مناسبی است تا این درس بزرگ را به فرزندان دلبندمان بیاموزیم. آن ها باید بدانند که طبیعت زیبای سرزمینمان ایران، خانه بزرگ تر همه ما به شمار می آید و ضرر آسیب رساندن به درختان و سبزه زارها، ابتدا به خودمان برمی گردد. اگر کودکان یاد بگیرند که درختان، ریه های تنفسی زمین هستند و بدون آن ها، حیات روی زمین رو به نابودی می رود، هیچ گاه به از بین رفتن طبیعت شگفت انگیز کشورمان راضی نخواهند شد. کودکان امروز، پدران و مادران فردای این سرزمین اند و با این فرهنگ سازی درست، می توان عشق به طبیعت را در دل آن ها کاشت.
حضرت امام صادق علیه السلام فرمود: «زندگی با سه چیز خوش است: هوای پاک، آب فراوان و گوارا، و زمین نرم و آماده کشاورزی.
همه نعمت های خداوندگاری، در دست ما انسان ها امانت است و باید آن را برای نسل های بعد حفظ کنیم و سالم به آن ها بسپاریم. یکی از این نعمت ها، طبیعت شگفت این سرزمین و منابع طبیعی فراوان آن است که باید امانتداران خوبی برای آن باشیم. همه ما می دانیم که منابع طبیعی، محدود است و امکان تمام شدن آن وجود دارد. پس بر ماست که با برنامه ریزی حساب شده، جلو هدر رفتن و نابودی این منابع کمیاب الهی را بگیریم و نگذاریم آن ها، به این راحتی از کف بروند.
توصیههای محیط زیستی برای سیزده بدر
از بردن ظروف یکبار مصرف به طبیعت در روز طبیعت خودداری شود.
ضایعات و زباله ها را داخل كیسه مخصوص ریخته و در محل های مشخص شده گذاشته شود.
مخرب ترین بخش تخریب طبیعت در روز سیزده بدر شکستن شاخ و برگ درختان و آتش زدن بوته است.
به خاطر داشته باشید ته سیگار روشن، چوب نیم سوخته و زغال روشن داخل اجاقها را كاملأ خاموش نموده تا با وزش باد مجدد شعله ور نشوند. عدم رعایت این مورد می تواند فاجعه بزرگی به دنبال داشته باشد.
چنانچه در روز طبیعت قصد رفتن به كنار رودخانه ها و نهرهای پرآب را دارید حتماً به اندازه كافی از جریان شدید رودخانه ها فاصله گرفته و مراقب فرزندان خود باشید.
در صورت برپاكردن خیمه و چادر مراقب باشند كه محل استقرار اجاقها و چراغهای خوراك پزی دورتر از خیمه و با در نظر گرفتن مسیر باد بر پا شود.
به همراه داشتن یک دستگاه خاموش كننده پودر و گاز آتش نشانی و كیف محتوی لوازم كمكهای اولیه جهت استفاده در مواقع ضروری الزامی است.