پرسشهای جنسی کودکان اغلب از حدود سه تا چهار سالگی آغاز میشود، آنها نیازمند اطلاعات درست هستند و پرسشهای خود را تا رسیدن به پاسخ قطعی و به بهانههای مختلف تکرار میکنند. مناسبترین زمان برای آموزش و مسائل جنسی به کودک زمانی است که خود او پرسشی را مطرح میسازد. در این هنگام حس کنجکاوی کودک بر انگیخته شده و باید به بهترین شکل از آن به نفع خود او استفاده کرد.
روانشناس، ویلیام الفسون معتقد است که اگر والدین فرزندان خود را تا حد لزوم از امور جنسی آگاه کرده باشند، نوجوان هیجان خارقالعادهای برای به دست آوردن اطلاعات نشان نمیدهد و زندگیاش را در گرو غریزه جنسی قرار نمیدهد. بسیاری از کودکان در سنین پایین با کنجکاوی درباره بدن خود و چگونگی به دنیا آمدن بچه پرسش میکنند والدین گاهی سرسری و گاه بهطور طبیعی به کودک پاسخ میدهند اگر به پرسشهای آنها به درستی پاسخ داده شود، هنگامی که کودک به سن بلوغ میرسد درباره پرسیدن این گونه مسائل گرفتار شرمندگی بیهوده نمیشود چنین کودکانی احتمالاً هنگامی که به سن بلوغ میرسند دربارهی مسائل جدیدی که به زندگی آنها مربوط میشود صاحب اطلاعات کافی هستند و از هیچ مطلبی تعجب نمیکنند.
تقریباً در همهی کودکان زیر هفت سال دو پرسش مطرح است که سر در گمشان میکند بچه چگونه به وجود میآید و چگونه به دنیا میآید.
وقتی کودک با تعجب میپرسد که بچه از کجا میآید، ما نباید به او بگوییم از کیف دکتر، بیمارستان، یا از پست خانه و یا آقا لکلک او را میآورد بلکه باید به او بگوییم: بچه در جای مخصوصی از بدن مادر رشد میکند و از آنجا بیرون میآید.
توضیح ما باید واقعی باشد، اما لزومی ندارد درباره آمیزش جنسی به جزئیات بپردازیم ((وقتی پدر مادر میخواهند بچهدار شوند، سلولی از بدن پدر به سلولی در بدن مادر میپیوندد و آن وقت بچه شروع به رشد میکند وقتی بچه به اندازه کافی بزرگ شد از شکم مادر خارج میشود)).
گاهی کودک درخواست میکند جایی را که از آن خارج شده است به او نشان دهیم بهتر است به او اجازه ندهیم به حریم ما وارد شود و به همین پاسخ بسنده کنیم که: ((نوزادان در زمان مناسب از شکم مادرش خارج میشود))
شایسته است شما والدین گرامی هنگام پاسخگویی به پرسشهای کودکان نکتههای زیر را رعایت کنید:
– آرام و با دقت به سخنانش در این زمینه گوش دهید مراجعه او به شما برای پرسشهایش در این زمینه به رفتار شما بستگی بسیار دارد.
– از دادن اطلاعات اضافی خارج از محدوده خودداری کنید، زیرا وضع را مشکلتر میکنید و بر نگرانیاش خواهید افزود.
– در پاسخ دادن به رشد سنی و سطح فهم کودک توجه کنید.
– به پرسشهایش با شوخی پاسخ ندهید. موضوع و فرزند را جدی بگیرید.
– بیش از هر زمان دیگر به او محبت کنید هر چقدر به کودک محبت کنید او نیاز کمتری برای جلب محبت دیگران در خود احساس میکند.
– اجازه ندهید که کودک از راه خواندن کتابهای مبتذل و گفتوگوهای دوستانه با دوستانش به این امور آشنا شود.
– آنها را از جسم خود متنفر نسازید.
– پاسخها نباید به هیچ وجه تحریککننده باشد.
– در محیط دوستانه و به دور از دستپاچگی و پنهانکاری فرزندتان را با تغییرات جسمی و روحی آشنا سازید.
– اگر در این زمینه خطایی از او سر زد هرگز مستقیم به این موضوع اشاره نکنید او را تحقیر و سرزنش نکنید بلکه از کسانی که به این کارها دست میزنند استفاده کنید و آنها را تقبیح کنید و به او بفهمانید، مطمئنید که او آن اعمال را انجام نمیدهد و از او انتظار دیگری دارید.
– از دیدارهای اتفاقی و نامنظم دختران و پسران جلوگیری کنید این دیدارها اغلب همراه با وقتگذرانی و سرگردانی و بی کنترل است.
– هنگام پاسخگویی حجب و حیا باید رعایت شود و از پردهدری پرهیز گردد.
رفع مشکلات دختران، به عهده مادران است به این معنا که بهترین کسی که میتواند او را درک کند و هر گونه سوءتفاهم را درباره نقش زن و اهمیت آن در موقعیت اجتماعی وی برایش حل کند مادر است. پدر لازم است ارتباط صمیمانهای با فرزندش داشته باشد تا مشکلات به راحتی برطرف شود
درباره پسران نیز هر چقدر روابط بین پسر و پدر دوستانهتر و صمیمانهتر باشد، فرزند پسر در قبال پدر بیشتر احساس ستایش و احترام خواهد کرد و آمادگی بیشتری برای پذیرفتن نقش یک مرد خواهد داشت و چون فرزند پسر به الگوی قابل تطبیق با خودش نیاز دارد بهترین فرد برای او پدر است لازم است که در نبود پدر و جدایی از وی افراد موجه و مورد تأیید خانواده در مسیر زندگیاش قرار گیرند.
برگرفته از کتاب تربیت جنسی فرزندان نوشته جواد مصلحی
گردآورنده: ملیکا نظمی